Międzynarodowe (polsko-litewskie) warsztaty kulinarne w Polsce

7 grudnia 2022 r. w Lipniaku/PL (w ośrodku ZAZ SOWA) odbyły się międzynarodowe (polsko-litewskie) warsztaty kulinarne pt. „W poszukiwaniu historycznej kuchni – na stole u Paców”. Warsztaty były realizowane jako jeden z elementów projektu „Transgraniczne dziedzictwo rodu Paców bazą wspólnego rozwoju turystycznego”(LT-PL-4R-312)z Programu Współpracy Interreg V-A Litwa-Polska 2014-2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

Uczestniczyli w nich nie tylko przedstawiciele branży gastronomicznej, ale też innych branż turystycznych, jak m.in. przewodnicy turystyczni, biura turystyczne, podmioty noclegowo-usługowe, również przedstawiciele podmiotów związanych z dziedzictwem rodu Paców i jego popularyzacją, z popularyzacją i historią regionów, z polskiej części Suwalszczyzny oraz z litewskich rejonów wyłkowyskiego i preńskiego. Był to pierwszy dzień wspólnych 2-dniowych warsztatów kulinarnych. Kolejne warsztaty zostały zaplanowane na 10 grudnia 2022 r. na Litwie, w Wyłkowyszkach.

Warsztaty 7 grudnia odbyły się na zlecenie Beneficjenta wiodącego projektu (Powiat Suwalski – Starostwo Powiatowe w Suwałkach), przy współpracy z litewskimi partnerami projektu: Centrum Informacji Turystycznej i Biznesowej w Wyłkowyszkach / Vilkaviškis (partner B3) oraz Administracją Rejonu Preńskiego / Prienai (partner B2).

Uczestnicy warsztatów w Polsce, na pięciu stanowiskach, przygotowywali kilka różnych potraw, inspirowanych kuchnią historyczną, w tym dania obiadowe, kolacyjne, desery. Nad ich pracą czuwali profesjonalni kucharze, a wszystko nadzorowała pani Bogusława Krejpcio-Nowosadko, szefowa kuchni ZAZ SOWA, która opracowała również receptury potraw na warsztaty, czerpiąc z dawnych historycznych źródeł.

Podczas tych warsztatów odbyła się również prelekcja historyczna pt. „Kuchnia godna Paca” przeprowadzona przez dr. Macieja Ambrosiewicza – historyka i pasjonata gotowania, który również aktywnie wspierał uczestników w przygotowywaniu potraw. Na koniec wydarzenia, podczas uroczystej kolacji, odbyła się degustacja wspólnie przygotowanych potraw.

Odwiedź stronę projektu: http://pac.dowspuda.eu/kulinaria/

« z 2 »

Zadzwoń lub napisz do nas. Odpowiemy na wszelkie pytania.